In 1995 werd het laatste hockey balletje geslagen op de oude hockeyvelden van de Koninklijke Metallic Tennis en Hockey Club; hockeyvelden gelegen aan de nieuwe Hockeylaan in Neerpelt. Een aantal spelers zijn toen verhuisd naar Braxgata (de Overwerpers) en hebben daar de groei van Braxgata ingezet. Anderen zijn in Valkenswaard aan de slag gegaan, en nog anderen zijn gestopt.

Na jaren van stilte, onder impuls van een zestal gemotiveerde ex-hockeyers (die een reden zochten om toch maar terug te beginnen) is Phoenix uit zijn assen ontstaan. De eerste gesprekken voor de opstart dateren al van een aantal jaren geleden (Stefan in Hamont).

Begin 2012 werd de interesse terug opgewekt door toedoen van de Belgische hockey bond tengevolge van een informatie vraag naar gegevens van oude leden van Metallic Overpelt Hockey Club voor het vieren van hun 70 jaar bestaan.  Na een positief gesprek tussen Jos Vonk en Olivier Van Gompel, werd eerst Lizzy Moreau gecontacteerd (die ook al van haar kant interesse had vernomen vanuit de Hamontse kant via Stefan Nieuwenhuis). Samen met Stefan en Lizzy hebben we dan Bart, Leon en Fred gecontacteerd. Met ons zessen hebben we de verdere stappen ondernomen om de club op te richten.

Vanuit verscheidene hoeken werd ons hulp aangeboden. Met dank aan de steunende leden: Marja, Babs, Kris, Alexander.

Bij deze wensen we ook de Belgische Hockey bond te bedanken voor hun support, met vooral Erik Geysels, bestuurder van de KBHB en voorzitter van Braxgata, alsook Jos Vonk voor de permanente ondersteuning in deze oprichtings fase. Het gemeente bestuur van Neerpelt is bij deze ook van harte bedankt voor haar ondersteuning. De opstart van hockey sport in Neerpelt, dit te midden van de exponentiele vraag naar informatie mbt hockey (ten gevolge van kwalificatie dames voor London 2012), zal bijgedragen tot het sportieve doel van de gemeente: met name om zoveel mogelijk Neerpeltenaren aan het sporten te krijgen. Een nieuwe buiten ploegsport, die langs andere bestaande sporten het sport aanbod verruimd en de kans geeft aan jeugd om zich op een veld uit te kuren in ploegverband. 

Na een jaar onze club te hebben uitgebouwd op de velden van voetbalclub Esperanza, heeft Phoenix haar vleugels definitief uitgeslagen op de locatie op de Damsheide, waar een eigen semi-water veld werd aangelegd, alsook een eigen clubhuis.