
Vanaf 1 januari 2020 moeten minderjarige sporters ook in Vlaanderen, net zoals elders in de wereld, een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN) hebben om het gebruik van een verboden stof (dat is een stof op de dopinglijst) te kunnen rechtvaardigen. De therapeutische noodzaak wordt beoordeeld aan de hand van de internationale standaard.
Elitesporters (16 jaar en ouder) zijn verplicht een toestemming wegens therapeutische noodzaak aan te vragen (zodra hen een verboden stof wordt voorgeschreven). Pas wanneer ze de toestemming ontvangen hebben, mogen ze het geneesmiddel met de verboden stof(fen) gebruiken.
In tegenstelling tot de elitesporters hebben de minderjarige breedtesporters wel de keuze; proactief of retroactief een TTN aanvragen.
Je kan proactief een TTN aanvragen. Dit betekent dat je een toestemming aanvraagt voor je het geneesmiddel op doktersvoorschrift begint te nemen.
Als je dus op voorhand een TTN aanvraagt, weet je waar je aan toe bent zodra je de beslissing van de TTN-commissie ontvangen hebt:
als je een toestemming hebt gekregen, weet je dat je de verboden stof zonder zorgen mag gebruiken (zo lang de toestemming geldt én in de dosis die bij aanvraag opgegeven is).
als je geen toestemming hebt gekregen, weet je dat je een (groot) risico loopt om een dopingovertreding te begaan als je ondanks de negatieve beslissing de verboden stof toch gebruikt of blijft gebruiken in combinatie met sporten
Je kan retroactief een TTN aanvragen. Je vraagt een TTN aan na een dopingcontrole waarbij je tijdens de controle alle recent genomen geneesmiddelen (waaronder het gebruik van puffers, zalven en inspuitingen) hebt gemeld. Een aanvraag van een TTN die terugwerkt en dus het moment van de dopingcontrole dekt, houdt wel meer risico’s in dan een proactieve aanvraag. Als je bij een retroactieve aanvraag geen toestemming krijgt van de TTN-commissie, betekent dit dat je een dopingovertreding hebt begaan en een schorsing riskeert.
Aan wie wordt aangeraden retroactief een TTN aan te vragen?
Enkele tips:
Alle informatie over de TTN vind je op https://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/ttn/hoe-een-ttn-aanvragen/.
Laatst bij het slechte weer, was klaarblijkelijk onduidelijk of de training wel of niet afgelast was.
De hooftrainer beslist over eventuele aflastingen.
Wij willen jullie er graag op wijzen, dat informatie met betrekking tot eventuele trainingen/ wedstrijden die afgelast worden, altijd terug te vinden zijn op de website. Trainingen gaan dus altijd door, tenzij op de website duidelijk staat vermeld dat er een aflasting is. De website is hierover dus leidend.
Eventueel wordt er bij slecht weer in het clubhuis een sessie gegeven over techniek, spelregels, etcetera.
Met vriendelijke groet,
Het Dagelijks Bestuur
Trots zijn wij op ons G-hockey team!!
Wanneer je interesse hebt om lid te worden van het G-hockey team, neem dan gerust contact op via info@hcph.be
Funkey heeft als doel om kinderen spelenderwijs goed te leren bewegen, waarbij verschillende vormen van hockey gebruikt worden. Het doel Funkey ligt in de naam zelf: FUN in goed bewegen is de KEY. Het gaat dus om méér dan hockey!
Het programma omvat grondvormen van bewegen, loopscholing, balvaardigheid en een vorm van hockey. Voor deze leeftijdscategorie wordt nog geen hockey aangeboden met echte hockeysticks. Wel maken de kinderen tijdens de lessen gebruik van knotshockeysticks en ringhockey. Hiermee wil Phoenix bijdragen aan de motorische vorming van onze jongste generatie, zodat ze op een leuke en veilige manier leren omgaan met sportief bewegen.
Vanaf het voorjaar trainen ze op woensdagnamiddag.
Voorwaarden:
Bij interesse graag een mailtje naar info@hcph.be dan houden we U op de hoogte van de ontwikkelingen.
Funkey hockey wordt in samenwerking met de gemeentelijke sportdienst van Pelt georganiseerd.
Hockey app KBHB teammanager (link)
Hockey app KBHB speler (link)
Belgie: KBHB spelregels volwassenen (link)
Spelregels tabel U14-U19 (link)
Spelregels tabel U7-U12 (link)
Nederland:KNHB spelregels
Belgie: Indoorspelregels